Myslím, že skutečným veganem jsem se stala až ve chvíli, kdy jsem si k obědu poprvé připravila jednu z oněch velmi instagram a blogger friendly buddha bowl. (To myslím s ironií a nadsázkou, ale něco na tom asi bude....) Samozřejmě se mi ty krásně nastajlované talíře vždycky strašně líbili, ale nějak se mi do toho nechtělo, nepřišlo mi, že by použité ingredience byly až tak dokonale promyšlené a ... prostě jsem na to byla nějaká líná a neochotná vyzkoušet něco nového. Šanci jsem tomu dala až díky tomuhle ala tuňákovému salátu na který jsem narazila na blogu Terezasdiary, trošku si ho poupravila a voilá - začala nová etapa mého života a láska k barevným miskám plných potravin nabitých živinami :) Nebudu tvrdit, že ta cizrnová věc (pomazánka, salát, jak chcete) chutná jako tuňák, to fakt ne, ale kdybych ji měla k něčemu přirovnat, asi by to ten tuňák fakt byl. Každopádně je moc dobrá a v kombinaci se všemi ostatními surovinami mě vždy vystřelí do nových gastrodimenzí :)
30g cizrny
20g mrkve
15g tahini
30g kešunézy (z 10g kešu, trošky hořčice, cibule a octa)
1 lžička citronové šťávy
2g nori řas
sůl
40g quinoy
60g okurky
60g rajčat
30g červené cibule
30g kukuřice
30g avokáda
Cizrnu na 12 hodin namočíme a potom uvaříme doměkka (cca 1 hodina pod pokličkou). Rozmačkáme ji i s trochou vody v níž se vařila a promícháme s najemno nastrouhanou mrkví, tahini, kešunézou a natrhanými nori řasami, ochutíme citronovou šťávou a solí. Quinou uvaříme v osolené vodě (cca 15 minut). Kukuřici taktéž povaříme. Rajčata, okurek a avokádo nakrájíme na kostky a osolíme, cibuli posekáme. Vše spolu se zbývajícími ingrediencemi zkompletujeme do misky nebo talíře.
522 kcal
20g bílkovin, 63g sacharidů, 20g tuku, 12g vlákniny
Tip:
Pokud chcete přípravu salátu trošku urychlit, použijte místo suché cizrny cizrnu konzervovanou (60-80g).
Místo kešunézy lze použít sojanéza, sojový jogurt, whateveryouwant.
Komentáře
Okomentovat