Neznám moc lidí, kteří by neměli rádi majonézu... Já osobně bych ji mohla jíst pořád. Se vším a ke všemu. Jenže i když si ji člověk vyrobí doma z těch nejlepších ingrediencí, pořád bude hlavní složkou olej, což je prostě jen čistý tuk prakticky bez živin a rozhodně není radno se jím cpát horem dolem. Ne, že bych tuhle ala majonézu doporučovala jíst po kilech, ale rozhodně bych se jí nijak nebála a bez výčitek si ji dopřála. Chuťově je vážně skvělé a ty nutriční hodnoty?!
Hodí se například jako dip k pečené zelenině, vařenému květáku, k celerovým hranolkám (mhmmmm 😋) nebo do zeleninových ,,majonézových,, salátů (povařené a nastrouhané zbytky všelijaké zeleniny promíchané s kešunézou vytvoří dokonalý přílohový salát k obědu). No zkrátka fantazii se meze nekladou 😉.
Na cca 350g:
120g kešu ořechů
50g cibule
20g dijonské / plnotučné hořčice
1 lžička octa / umeoocta / citronové šťávy
sůl a pepř
(špetka černé soli)
Kešu ořechy přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme hořčici, ocet, kousky cibule, osolíme, opepříme, zalijeme 100ml čerstvé vody a rozmixujeme na hladkou pastu.
Na 100g:
228 kcal
7g bílkovin, 11g sacharidů, 17g tuku, 1g vlákniny
Ozkoušené varianty:
- Sýrová - stačí vynechat hořčici, místo obyč soli použít sůl černou a přidat 25g lahůdkového droždí s půl lžičkou kurkumy
- Česneková - přidat dva stroužky třeného česneku
- S pečeným česnekem - paličku česneku podélně rozpůlíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160℃ na cca 15 minut. Po vychladnutí jednotlivé stroužky vydlabeme, rozmixujeme v kešunéze
- Kešutarka - na výrobu luxusní, zdravé a k tomu i plně rostlinné tatarky je třeba do již hotové kešunézy vmíchat 100g najemno nastrouhaných sterilovaných okurek (kvašáků) a 20g cibule, též najemno strouhané
Komentáře
Okomentovat