Hutné a chuťově plné podzimně / zimní jídlo podle Better food guru. Pečená zelenina je vždycky sázka najistotu a k téhle sladší kombinaci s mrkví a dýní perfektně pasuje lehoučce nahořklý dip ze sezamového másla 👌
Na cca 4 porce:
1 dýně (máslová / hokaido)
cca 30 růžičkových kapustiček
3 mrkve
1 palička česneku
2 lžíce oleje
+ 2 lžíce javorového sirupu
4 lžíce sójové omáčky
Sezamový dip:
6 lžic tahini sezamové pasty
1 stroužek česneku
1 lžíce javorového sirupu
šťáva z 1 citronu
1/2 hrnku vody
sůl
+ 4 lžičky javorového sirupu
Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme, podélně rozřízneme a nakrájíme na špalíčky, z růžiček kapusty sloupneme svrchní lístky a přepůlíme. Všechnu zeleninu smícháme v míse s olejem a solí a nasypeme na plech na pečicí papír. Z paličky česneku odřízneme špičky a omastíme zbytkem oleje z mísy (jednoduše jím mísu vytřeme 😁). Přidáme na plech k zelenině a pečeme do zezlátnutí (cca 30 minut). Poté vytáhneme z trouby, česnek dáme stranou a zeleninu polijeme glazurou z prošlehaného javorového sirupu a sojové omáčky, promícháme a dáme péct na dalších 10 minut.
Všechny suroviny na dip vhodíme do vysokorychlostního mixéru (tahini nešetříme, lžíce nabíráme opravdu poctivé, jinak by výsledek byl moc řídký 😉) a promixujeme. Našlehaný krém nalijeme na dno talíře, nandáme upečenou zeleninu, přidáme vymáčknutý pečený česnek a zakapeme javorovým sirupem.
Komentáře
Okomentovat