Kokosky plněné slaným karamelem

Křehké a voňavé kokosky plněné jemně slaným karamelem. Nevšední cukroví, které rozhodně stojí za vyzkoušení 👌🏼










Na cca 30 kousků:


6 lžic ovesných vloček
6lžic strouhaného kokosu
3 (poctivé) lžíce ořechového másla (nejlíp s kešu ořechy)
4 lžíce javorového sirupu

Karamel:
1/2 plechovky kokosového mléka (200g)
1/4 hrnku kokosového oleje
1/4 hrnku kokosového másla
1/4 lžičky soli

+ hořká čokoláda a strouhaný kokos na dozdobení

Vločky rozmixujeme na mouku a promícháme s kokosem a špetkou jedlé sody. Přidáme kešu máslo, javorový sirup a trošku vody a rukama propracujeme v tuhé těsto. To mezi 2 potravinovými foliemi rozválíme na silnější placku, vykrájíme libovolné tvary a pečeme cca 10 minut na 150°C. Po vychladnutí polovinu koleček pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout.
Následně k sobě kolečka slepíme pořádnou dávkou slaného karamelu (0,5-1cm), po bocích zahladíme a obalíme v kokosu.
Na slaný karamel v rendlíku povaříme kokosové mléko s kokosovým cukrem, občas promíchame a necháme probublávat cca 20 minut. Poté stáhneme z ohně, vmícháme kokosové máslo a necháme v chladu tuhnout. Po cca 2 hodinách by karamel měl dosáhnout tvárné konzistence (asi jako máslový krém), není řídký ani příliš tuhý a dají se s ním hezky spojovat kokosky. Je potřeba vychytat tu správnou dobu, pokud ještě karamel nebude dost ztuhlý, bude při slepování ve větší vrstvě z kokosek vytékat a pokud by zůstal v chladu dlouho, byl by zase už moc tuhý a netvárný.




Komentáře