Vegan poké bowl

Recept - nerecept na jednu variabilní salátovou misku šmrnclou asijskou kuchyní.
Spousta čerstvé zeleniny dochucené říznou sojovkou, lepivá rýže, opečené tofu a sladké tóny exotického ovoce... dokonalost. Není fivu, že tenhle havajský pokrm zažívá v posledních letech boom, osobně bych ho jedla klidně každý den...





Potřeba je:


▫️ černá nebo sushi rýže, případně quinoa
▫️ několik druhů zeleniny - paprika, okurka, ředkvičky, mrkev, rajčata ...
▫️ tofu / tempeh
▫️ ananas, mango
▫️ edamame fazolky nebo mungo klíčky
▫️ avokádo
▫️ sezam / opečené arašídy
▫️ koriandr
▫️ poké omáčka (např. značka Kikkoman)


Černou rýži připravuju tak, že ji nejdříve pořádně propláchnu, pak v hrnci zaliju vodou (2,5 hrnku vody na 1 hrnek rýže) a vařím 40 minut pod pokličkou. Po dovaření promíchám se sosem (2 lžíce rýžového octa, 1 lžíce sezamového oleje, 1/2 lžičky soli, 1 lžička kokosovýho cukru) a nechám ještě pod pokličkou dojít.
No a pak jen všechno naskládám na talíř (edamame fazolky je třeba chvilku povařit a ochucené tofu či tempeh opéct na pánvi (případně ho i předem namarinovat)), zasypu koriandrem a řádně zaliju omáčkou.




Komentáře