Mortadella

Už když jsem tento recept u Living like a panda viděla, vkládala jsem do něj velké naděje, ale i tak musím říct, že výsledek předčil veškerá moje očekávání. Struktura a hlavně chuť téhle vegan mortadelly je takřka totožná s masovým produktem, zavřít oči, vsadila bych se, že jím točený salám... A přitom jsou to jen kešu ořechy s lahůdkovým droždím, rostlinnou želatinou a kořením. Neuvěřitelný. 
Tak jestli máte rádi chuť uzenin typu junior, točený salám či drůbeží párek, ale složením jsou to na vás prasárny, které nepřenesete přes srdce, tak tohle musíte vyzkoušet!





Velký cca 700g válec:


1 hrnek kešu ořechů
6 lžic lahůdkového droždí
2 lžičky sušené mleté cibule
1 stroužek česneku
1 lžička tymiánu
1 a 1/2 lžičky soli
1 lžička rajčatového protlaku
4 lžíce šťávy z červené řepy
šťáva z 1/2 citronu

2 hrnky zeleninového vývaru
3 lžíce agar agaru

2 hrsti zelených oliv


Kešu ořechy na 2 hodiny předem namočíme, poté slijeme a vhodíme do mixéru. Přidáme lahůdkové droždí, sušenou cibuli, oloupaný stroužek česneku, tymián, sůl, rajčatový protlak, šťávu z červené řepy a citronovou šťávu. Olivy nakrájíme na tenká kollečka. 
V hrnci rozmícháme vývar s agarovým práškem a pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání necháme minutku probublat a poté přilijeme do mixéru a ihned promixujeme. Vzniklou hmotu vrstvíme s olivami do nádoby vhodného tvaru a dáme přes noc ztuhnout do lednice.






Komentáře