Salát z květákové rýže s cizrnou a sladkou pečenou mrkví

Další z vydařených receptů podle kuchařky Elly Woodward - Lahodně s Ellou a přáteli. Nasládlá zeleninová rýže s vůní orientu a spoustou bylinek. Netradiční, leč výborný hlavní chod 👌🏼




4 - 6 porcí:


3/4 hrnku kešu ořechů
1 hlávka květáku
2 lžíce olivového oleje
2 hrnky uvařené cizrny
1 lžička sušené mleté kurkumy
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky celého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mleté sladké papriky
sůl a pepř
3/4 hrnku sušených meruněk
1/4 hrnku rozinek
svazek jarní cibulky
čerstvá máta
čerstvá petrželka

Zálivka:
2 lžíce tahini
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
šťáva z 1 pomeranče


Na pečené mrkve:
8 mrkví
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička celého římského kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
sůl
4 medjool datle



Kešu ořechy rozprostřeme na pečicí papír a cca 10 minut je pečeme v troubě při 180°C dozlatova. 
Květák nasekáme a poté v kuchyňském robotu (sekáčku, chopperu) rozmixujeme na konzistenci zrnek rýže. 
Do rozpálené pánve s trochou oleje nasypeme květák s cizrnou a cca 5 minut opékáme. Poté osolíme, zasypeme kořením a opékáme další cca 3 minuty (květák by neměl být tvrdý, ale ani rozmočený). Sejmeme z ohně, přidáme pražené kešu ořechy, rozinky a posekané sušené meruňky, promícháme.
V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku a spolu s nasekanými bylinkami vmícháme do salátu.
Salát je výborný a připravený k servírování už teď, ale když se doplní ještě pečenými mrkvemi, nemá chybu.
Mrkve očistíme a naporcujeme dle uvážení. Mladé mrkve můžeme nechat vcelku, silnější podélně rozpůlit, starší větší kousky nakrájet na silnějšì kolečka. Olivový olej prošleháme s kořením a solí a vmasírujeme do připravené mrkve. Pečeme v troubě při 180°C cca 20 minut. V polovině pečení promícháme. Poté přidáme ještě posekané datle, promícháme a pečeme dalších 20 minut.
















Komentáře