Hummus s pečenou dýní, mrkví a granátovým jablkem

Hummus s pečenou dýní a mrkví v kombinaci s granátovým jablkem a petrželkou. Doporučuju doplnit ještě nějakýma krekrama či plackama (perfektně sem pasují třeba tyto pohankovo-lněné) a nemá to chybu 👌🏼





Na cca 6 porcí:


1 máslová dýně
3 větší mrkve
2 lžíce oleje
4 stroužky česneku
sůl

3 hrnky uvařené cizrny 
  (300-400g v suchým stavu)
4 (velké) lžíce tahini
šťáva z 1 citronu
1 lžička mleté sladké papriky
1 hrnek vody
sůl

+ granátové jablko, petrželka


Dýni a mrkev očistíme, nakrájíme na přibližně stejné kousky, promícháme s olejem a solí, rozprostřeme na plech na pečicí papír a upečeme v troubě (cca 25 minut na 180°C, ale záleží na troubě a na velikosti zeleniny). Zároveň se zeleninou šupnem do trouby i česnek (neoloupaný a po 10 minutách jej vytáhneme). Po upečení necháme zeleninu vychladnout.
Pak už jen všechno pořádně promixujeme, buď na několikrát ve stolním mixéru či food processoru, ale hezky si s tím ve větší míse poradí i tyčový mixér. Takže zeleninu, uvařenou cizrnu, vyloupnutý pečený česnek, vodu, citronovou šťávu a tahini promixujeme dohladka a dochutíme solí dle potřeby.
Servírujeme posypané granátovým jablkem a čerstvou petrželkou a ideálně nabíráme na krekry. 





Komentáře