Kulajda

Výborná kulajda se dá uvařit i bez živočišné smetany či zahušťování pomocí mouky a pokud chcete aby vám tělo joo poděkovalo, můžete ještě brambory vyměnit za celer.





Na 4 porce:


120g mandlí
300ml vody


120g cibule
400g lesních hub
bobkový list, nové koření, kmín, sůl
1l vody


400g brambor
2 lžíce octa
kopr


Mandle přes noc namočíme, poté slijeme, propláchneme a pořádně rozmixujeme s 300ml čerstvé vody. Vzniklou smetanu přelijeme přes plátýnko do misky (směs je hodně hutná, takže to bude chtít spíš ždímat než cedit). 
Cibuli nakrájíme nadrobno, houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Obojí vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, osolíme, přidáme koření a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut. 
Následně přidáme na kostky nakrájené brambory, přilijeme mandlovou smetanu a vaříme dalších 20 minut. 
Poté vyndáme bobkové listy a kuličky nového koření, přihodíme nasekaný kopr, ochutíme octem a případně dosolíme.



232 kcal
10g bílkovin, 25g sacharidů, 9g tuku, 7g vlákniny




Komentáře