Výborná kulajda se dá uvařit i bez živočišné smetany či zahušťování pomocí mouky a pokud chcete aby vám tělo joo poděkovalo, můžete ještě brambory vyměnit za celer.
Na 4 porce:
120g mandlí
300ml vody
120g cibule
400g lesních hub
bobkový list, nové koření, kmín, sůl
1l vody
400g brambor
2 lžíce octa
kopr
Mandle přes noc namočíme, poté slijeme, propláchneme a pořádně rozmixujeme s 300ml čerstvé vody. Vzniklou smetanu přelijeme přes plátýnko do misky (směs je hodně hutná, takže to bude chtít spíš ždímat než cedit).
Cibuli nakrájíme nadrobno, houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Obojí vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, osolíme, přidáme koření a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut.
Následně přidáme na kostky nakrájené brambory, přilijeme mandlovou smetanu a vaříme dalších 20 minut.
Poté vyndáme bobkové listy a kuličky nového koření, přihodíme nasekaný kopr, ochutíme octem a případně dosolíme.
Komentáře
Okomentovat