Krémová omáčka z kořenové zeleniny s rádoby tvarohovým vločkovým knedlíkem.
Omáčka:
50g cibule75g mrkve
50g celeru
50g kořenové petržele
20g kešu ořechů
bobkový list, nové koření, kulička černého pepře
citronová šťáva
Knedlík:
90g tofu natural
10g lněného semínka + 40ml vody
40g jemných ovesných vloček
5g lahůdkového droždí
sůl
bylinky (petrželka, pažitka,...)
Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme.
Lněné semínko rozmixujeme, zalijeme 40ml teplé vody a necháme 10 minut stát. Z tofu vymačkáme maximum láku a spolu s odstátým lněným semínkem rozmixujeme tyčovým mixérem na kompaktní hmotu. Vmícháme ovesné vločky, lahůdkové droždí, nasekané bylinky a sůl a rukama propracujeme v tuhé těsto. Necháme cca 4 hodiny odpočívat. Z těsta na knedlík vytvarujeme za včas (jakmile se nám vaří omáčka v hrnci :) ) váleček a cca 20 minut jej povaříme v páře.
Cibuli nakrájíme na kostičky a dozlatova orestujeme v hrnci na troše vody. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, 5 minut zarestujeme, zalijeme půl skleničkou vody, přidáme bobkový list, kuličku nového koření a kuličku pepře, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Cca 0,5 hodiny. Kešu ořechy slijeme, v troše vody rozmixujeme na hladkou smetanu, ze zeleniny vybereme koření, zalijeme smetanou a dohladka rozmixujeme. Necháme krátce probublat a dochutíme citronovu šťávou a solí.
Svíčková vypadá opravdu krásně, tofu knedlík jsem tedy zatím ještě nejedla, ale věřím, že bude určitě vynikající a i zdravý. Děkuji za tip k nedělnímu obědu :), vaření bude jedna radost.
OdpovědětVymazatTipy na vaření si vždycky moc ráda přečtu, doma už mám spoustu kuchařek, ale zdravých receptů prostě není nikdy dost.
Pod to bych se podepsala, zdravých kuchařek mám plnou knihovnu a telefon zahlcenej uloženýma receptama, ale stejně mám radost z každýho dalšího objevu, co zařadím do fronty čekatelů na vyzkoušení i když asi ani není v lidskejch silách je vůbec kdy všechny uvařit 🙈😁 Tak třeba knedlík někdy vyzkoušíte a snad bude chutnat, klasika to není, ale v kombinaci s krémovou omáčkou za mě super a hlavně se po takovým jídle člověk cítí dobře a to se počítá 👍🏼😁
OdpovědětVymazat