Těstovinový salát je klasika. Je to dobrý, je to rychlý a může to být i zdravý a vyvážený, co víc si přát :)
Těstoviny používám výhradně z luštěnin, mají nižší obsah sacharidů a poměrně vysoký podíl bílkovin, takže lépe zasytí a nezametou po jídle vaši energii pod koberec.
Kouzlo salátů spočívá většinou v dresinku a ten, co jsem použila do tohohle salátu je naprosto famózní, je to vpodstatě takové tekutější pesto a postup na něj nemám odnikud jinud než opět z kuchařky Jak Nezemřít od Michaela Gregera, protože jsem se do tohoto počinu momentálně totálně zamilovala :)
90g těstovin z červené čočky nebo cizrny
150g žampionů
100g cherry rajčat
30g rukoly
Dresing:
15g mandlového másla (Plantie.cz)10g miso pasty
5g lahůdkového droždí
5g hořčice
dužina z 1/4 citronu
1/2 stroužku česneku
kousek čerstvé kurkumy (případně mleté sušené)
po špetce: cibulový prášek, tymián, bazalka, drcená hořčicová semínka, mletá paprika
čerstvá petrželka
Všechny ingredience na dresink dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme. Množství na 1 porci nejspíš moc vyrobit nepůjde, takže doporučuju dát 4násobek surovin a dip si v lednici uschovat. Je výborný a určitě se neztratí.
Těstoviny uvaříme dle návodu, žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme v pánvi. Uvařené těstoviny a orestované žampiony smícháme spolu s dresinkem, rukolou a nakrájenými rajčaty.
Komentáře
Okomentovat