Těstovinový salát s žampiony, rukolou, rajčaty a petrželkovým pestem

Těstovinový salát je klasika. Je to dobrý, je to rychlý a může to být i zdravý a vyvážený, co víc si přát :) 
Těstoviny používám výhradně z luštěnin, mají nižší obsah sacharidů a poměrně vysoký podíl bílkovin, takže lépe zasytí a nezametou po jídle vaši energii pod koberec.
Kouzlo salátů spočívá většinou v dresinku a ten, co jsem použila do tohohle salátu je naprosto famózní, je to vpodstatě takové tekutější pesto a postup na něj nemám odnikud jinud než opět z kuchařky Jak Nezemřít od Michaela Gregera, protože jsem se do tohoto počinu momentálně totálně zamilovala :)




90g těstovin z červené čočky nebo cizrny
150g žampionů
100g cherry rajčat
30g rukoly

Dresing:

15g mandlového másla (Plantie.cz)
10g miso pasty
5g lahůdkového droždí
5g hořčice
dužina z 1/4 citronu
1/2 stroužku česneku
kousek čerstvé kurkumy (případně mleté sušené)
po špetce: cibulový prášek, tymián, bazalka, drcená hořčicová semínka, mletá paprika
čerstvá petrželka


Všechny ingredience na dresink dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme. Množství na 1 porci nejspíš moc vyrobit nepůjde, takže doporučuju dát 4násobek surovin a dip si v lednici uschovat. Je výborný a určitě se neztratí. 
Těstoviny uvaříme dle návodu, žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme v pánvi. Uvařené těstoviny a orestované žampiony smícháme spolu s dresinkem, rukolou a nakrájenými rajčaty.



522 kcal,
33g bílkovin, 58g sacharidů, 12g tuku, 19g vlákniny



Komentáře