Pohankový chleba


Fakt vynikající domácí pohankový chleba 👌🏼 Nezaručuju teda, že bude chutnat těm, co nemají rádi pohanku, já ho kdysi zkoušela a nechutnal mi vůbec 🙈, ale teď, po náležitým seznámení se s touhle superobilovinou plnou zdraví prospěšných látek, musím říct, že bych se ho ujedla! Je lepší, než kdejaká buchta 👍🏼
Recept není z mojí hlavy, ale ze skvělýho, leč bohužel již neaktivního blogu veg-ethique.blogspot.com 😉




Na 400g bochník :


200g pohanky kroupy
100ml teplé vody
20ml jablečného octa
10ml oleje
10g lněných semínek + 20ml vody
25g polohrubé kukuřičné mouky nebo polenty
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
kmín a koriandr

+ volitelně slunečnicová semínka / mák nebo jakákoliv jiná semínka či oříšky na posypání


Pohanku přes noc namočíme. Lněné semínko zalijeme 20ml vody a necháme stát přes noc. Ppohanku pořádně propláchneme a spolu se 100ml teple vody, octem a olejem rozmixujeme dohladka. Přidáme lněný gel a znovu promixujeme. V misce smícháme sypké suroviny a vlijeme to nich tekutou směs. Rychle a pořádně promícháme, nalijeme do formy (cca 20x9cm), posypeme semínky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C cca 45 - 60 minut. Po vytáhnutí z trouby vykleoneme z formy a necháme vychladnout na mřížce.


206 kcal

8g bílkovin, 34g sacharidů, 5g tuku, 4g vlákniny


Komentáře