Vánočka

Wholefood plant-based vánočka z ovesných vloček, pohanky, datlí, kešu ořechů, droždí, vlašáků a rozinek, to je zkrátka sen! Navíc chutná naprosto famózně a natře zadek kdejaké kolegyni z mouky, cukru a maska. Je trošku hutnější, tudíž i šťavnatejší, slaďoučká a není vůbec třeba ji čímkoliv mazat. 




Na cca 650g upečené vánočky: 



100g kešu ořechů
180g měkkých datlí
20g čerstvého droždí (tj.kostka)
150ml teplé vody
160g jemných ovesných vloček
80g pohanky kroupy
50g vlašských ořechů

40g rozinky


Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme, poté slijeme a spolu se 150ml teplé vody dohladka rozmixujeme. Přidáme datle, promixujeme, přendáme do misky a vmícháme rozdrobené droždí. Necháme 10 minut kvasit. Vločky, pohanku a vlašské ořechy rozmixujeme na mouku, přidáme kvásek a rozinky a vařečkou propracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu v teple kynout. Potom upleteme vánočku, jak jsme zvyklí (s těstem se pracuje krapet hůř, lepí se a trhá, ale nic, co by se nedalo zvladnout), přendáme na plech, opět přikryjeme a necháme další hodinu kynout. Pak už jen přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a pečeme cca 30-40 minut na 170°C.


Na 100g:

372 kcal

10g bílkovin, 49g sacharidů, 14g tuku a 6g vlákniny 


Komentáře