Wholefood plant-based vánočka z ovesných vloček, pohanky, datlí, kešu ořechů, droždí, vlašáků a rozinek, to je zkrátka sen! Navíc chutná naprosto famózně a natře zadek kdejaké kolegyni z mouky, cukru a maska. Je trošku hutnější, tudíž i šťavnatejší, slaďoučká a není vůbec třeba ji čímkoliv mazat.
40g rozinky
Na cca 650g upečené vánočky:
100g kešu ořechů
180g měkkých datlí
20g čerstvého droždí (tj.kostka)
150ml teplé vody
160g jemných ovesných vloček
80g pohanky kroupy
50g vlašských ořechů
180g měkkých datlí
20g čerstvého droždí (tj.kostka)
150ml teplé vody
160g jemných ovesných vloček
80g pohanky kroupy
50g vlašských ořechů
40g rozinky
Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme, poté slijeme a spolu se 150ml teplé vody dohladka rozmixujeme. Přidáme datle, promixujeme, přendáme do misky a vmícháme rozdrobené droždí. Necháme 10 minut kvasit. Vločky, pohanku a vlašské ořechy rozmixujeme na mouku, přidáme kvásek a rozinky a vařečkou propracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu v teple kynout. Potom upleteme vánočku, jak jsme zvyklí (s těstem se pracuje krapet hůř, lepí se a trhá, ale nic, co by se nedalo zvladnout), přendáme na plech, opět přikryjeme a necháme další hodinu kynout. Pak už jen přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a pečeme cca 30-40 minut na 170°C.
Na 100g:
Komentáře
Okomentovat