Ořechová másla

Bez ořechových másel by život nebyl úplnej 💚 Jsou skvělý nejen jen tak na lžičku, na kaši či toast, ale i do všemožných smoothies a dezertů. Zkrátka já se bez nich neobejdou a jelikož nejsem milionář, dělám si je pěkně doma. Člověk sakra ušetří a ani mu to nezabere moc času. A navíc dobře ví, co se že si to vlastně umixoval 😉
K jejich výrobě používám stolní mixér od Omniblend, některá másla (například kokosové) zvládnou i méně výkonné mixéry, jinak s radou v čem všem to jde hezky vyrobit, nemůžu sloužit, nevím to 🤷🏻‍♀️, je třeba vyzkoušet.
Postup je velice jednoduchej, prostě mixujete a mixujete (s náležitýma pauzama, abyste si mixér neodvařili) až do podoby tekutého másla. Pro zvýraznění chutí můžete přidat špetku soli (i když u kokosovýho to teda nedoporučuju 🙅🏻‍♀️😅)
Co se týče výdrže, měsíc až dva mi doma ve spíži vydrží určitě, dýl nevím, dřív ho totiž sníme 🤭Pokud použijete čistý a suchý mixér a skladovací nádobu, uvolněný tuk by měl být dostatečným konzervantem.




Kokosové máslo 

Tohle máslo zvládne i méně výkonný mixér, ale je třeba mít opravdu šťavnatý hrubě strouhaný kokos, osobně mám nejlepší zkušenost s tím od Countrylife a osvědčil se mi i kokos z Dmka


Mandlové máslo 

Na výrobu tekutého mandlového másla je třeba mandle předem opražit, já je peču cca 10 minut v troubě na 180°C. Pro zvýraznění chutí můžete přidat špetku soli. 


Arašídové máslo 

Arašídy kupuju nepražené a před mixováním je strčím na 10 minut do trouby na 180°C.


Lískooříškové máslo 

Lískáče je třeba předem nejen opražit (pět 10 minut v troubě na 180°C, ale navíc i důkladně oloupat, aby nebylo kvůli slupka nahořklé. 






Komentáře