Klasika ve značně odlišném provedení a výborný oběd, který zažene i ten největší hlad a po kterém bude člověku jen a jen dobře. Aneb jak do sebe nenásilnou cestou dostat vpodstatě denní příděl zeleniny a zatraceně si pochutnat :)
1 lžička oleje (3g)
100g cibule
100g žampiónů
100g papriky
100g cukety
20g rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
mletá sladká paprika, oregano, bobkový list
sůl a pepř
120g tofu natural
10g lněného semínka
25g jemných ovesných vloček
petrželka / pažitka
černá sůl
Knedlíčky je lepší připravit den předem, aby se uležely. Lněné semínko rozmixujeme a zalijeme 50ml teplé vody. Necháme chvíli stát a promícháme. Tofu rozdrobíme a pomocí plátýnka či utěrky z něj vymačkáme co nejvíce tekutiny. Poté ho spolu s lněným ,,vejcem,, a černou solí rozmixujeme ponorným mixérem do kompaktní hmoty. Vmícháme ovesné vločky a posekané bylinky a ze vzniklého těsta vytvoříme malé knedlíčky (po cca 20g).
V hrnci na troše oleje dozlatova opečeme posekanou cibuli a přidáme pokrájené žampiony. Jakmile se zatáhnou a pustí vodu, přidáme i na kostičky nakrájenou papriku a cuketu. Chvíli restujeme a zaprášíme mletou sladkou paprikou, vmícháme rajčatový protlak, zalijeme troškou vody (50ml stačí, zelenina pustí vody dost), vhodíme bobkový list a přidáme rozmáčknutý česnek. Osolíme, opepříme, a pod pokličkou dusíme cca 2 hodiny (občas zkontrolujeme, zda se zelenina nepřipaluje a v případě potřeby trošku podlijeme. Na závěr dochutíme oreganem.
Knedlíčky vhodíme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou (zhruba 5 minut), scedíme.
Komentáře
Okomentovat