Hlíva má v rostlinné stravě své nezastupitelné místo a to mimo jiné i proto, že při správném dochucení zvládá jak vzhledově tak chuťově perfektně imitovat jistým způsobem upravované maso jako třeba pulled pork nebo gyros, skvěle se hodí do gulášů a podobně. Výtvory z ní jsou kolikrát až neuvěřitelně realistické a konkrétně v této podobě bych hlívy - narozdíl od masového gyrosu snědla klidně celou pánev (a bylo by mi dobře na těle i na duši :) ) No a čím jiným ji doplnit než tematickým tzatziki dipem a čerstvou zeleninou...
mletá sladká paprika, sušený česnek a cibule, oregano, rozmarýn, mletý římský kmín
sůl a pepř
1 lžíce oleje
15g citronové šťávy
5g jablečného octa
1 (malý) stroužek česneku
kopr
sůl a pepř
200g salátové okurky
100g mrkve
Ideálně den předem si nachystáme dip na salát. Tofu rozdrobíme a pomocí plátýnka či utěrky z něj vymačkáme maximum láku. Přidáme citronovou šťavu, jablečný ocet, rozmáčknutý česnek, osolíme, opepříme a tyčovým mixérem rozmixujeme. Vmícháme posekaný kopr a necháme v chladu uležet.
Hlívu nakrájíme na proužky, zasypeme kořením, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a necháme alespoň 10 minut marinovat. Orestujeme na rozpálené pánvi (raději delší než kratší dobu).
Mrkev a okurek očistíme a pomocí škrabky nakrouháme na tenké plátky. Promícháme s koprovým tofu dipem a servírujeme s teplou opečenou hlívou.
Komentáře
Okomentovat