Pařížan

Vypadá jako pařížský dort, chutná naprosto neuvěřitelně a obsahově je vpodstatě synonymem pro zdravou výživu (tedy v tom ne úplně nejlepším světle, jisté mouchy to má, nicméně všechny ingredience jsou sortimentem v oněch ,,zdravých,, kamenných prodejnách a běžnému konzumentovi by dort jistě připadal ultrazdravý :) )




Na 12 kousků:


140g jemných ovesných vloček
5g jedlé sody s práškem do pečiva
30g kokosového cukru
15g nepraženého kakaa
30ml oleje (olivový, řepkový)
140g jablečného pyré
50ml teplé vody

160g kešu ořechů
160g datlí
15g nepraženého (raw) kakaa
20ml citronové šťávy
120ml vody
40g kakaového másla

100g tuhého kokosového mléka (smetany)
20g nepraženého (raw) kakaa


Kešu ořechy pár hodin předem namočíme.
Ovesné vločky rozmixujeme na mouku, smícháme s kakaem, jedlou sodou a cukrem. Přilijeme olej a vodu, promícháme a těsto nalijeme do menší dortové formy (Ø20-24cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180℃ cca 40 minut. 
Kešu ořechy slijeme, zalijeme 120ml vody, přidáme kakao a citronovou šťávu a dohladka rozmixujeme. Přidáme datle (pokud nepoužíváme měkké, je třeba je předem namočit) a znovu promixujeme. Nakonec vlijeme rozpuštěné kakaové máslo, promixujeme a vzniklý krém rozetřeme na vychladlý korpus. Trochu krému si schováme na závěrečné dozdobení. Dort dáme alespoň na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Tuhou kokosovou smetanu krátce zahřejeme, aby trochu povolila a vymícháme ji s kakaem na hladkou polevu. Tou potřeme  ztuhlý dort ze všech stran, dozdobíme zbytkem krému a skladujeme v chladu.


260 kcal
6g bílkovin, 23g sacharidů, 16g tuku, 4g vlákniny


Komentáře