Jablečná drobenková buchta

Jsem zkrátka na buchty, s tím nic neudělám :) A tak se je alespoň snažím vytvářet v co možná nejneškodnějším kabátku. Jablečná buchta s drobenkou byla jednou ze stálic v mamčiným repertoáru mých dětských snídaní a tak když jsem ji už značně předělanou zahlédla na stránkách Hlavu vzhůru, rozhodla jsem se, že si musí najít místo i u mě v kuchyni :) Ale i když už jsem měla poměrně dost dobrou předlohu, stejně mi dala docela zabrat předělávka na bezlepkovou whole food variantu, ale na snad dvacátý pokus se vše zadařilo vyladit do top formy, buchta se přehnaně nedrobí, je akorát naskočená a nemá pohankovou pachuť (jen lehký oříškový nádech). Ještě nějak vynechat cukr a olej a je to vpodstatě zdravá buchta :)




Na 12 kusů:


220g jemných ovesných vloček
80g pohanky kroupy
110g kokosového cukru
100ml oleje
1 lžička jedlé sody

800g jablek
1 lžíce skořice


Pohanku a ovesné vločky rozmixujeme na mouku, promícháme s kokosovým cukrem a vpracujeme olej. Ze vzniklé drobenky odebereme 150g a do zbytku vmícháme jedlou sodu a přilijeme 150ml vody. Těsto nalijeme na plech, posypeme nahrubo nastrouhanými jablky z nichž jsme trochu vymačkali šťávu a promíchali je se skořicí a navrch buchtu zasypeme drobenkou. Pečeme cca 35 minut na 180°C.


235 kcal
4g bílkovin, 32g sacharidů, 10g tuku, 4g vlákniny


Komentáře