Nemít ke slovu dieta předsudky, klidně tenhle štrůdl nazvu dietním. Je prakticky bez tuku, navíc bez přidaného cukru, vpodstatě bez mouky a potencionálně i bez lepku. No a navzdory tomu všemu chutná výtečně.
Na 10 porcí:
300g jemných ovesných vloček
40g kešu ořechů
40g datlí
90g banán
800g jablek
40g vlašských ořechů
40g rozinek
40g vlašských ořechů
40g rozinek
skořice
Kešu ořechy na pár hodin předem namočíme, poté slijeme a spolu s datlemi, banánem a 50ml vody rozmixujeme na hladkou pastu. 200g ovesných vloček rozmixujeme na mouku, přidáme zbylé vločky a kešu pastu a rukama vypracujeme tuhé lepivé těsto. Necháme chvíli odpočinout a připravíme si jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, jemně z nich vymačkáme šťávu a promícháme s namletými ořechy, nasekanými rozinkami a skořicí. Z vločkového těsta vyválíme mezi dvěma potravinovými foliemi opravdu tenký plát a upravíme ho do tvaru obdélníku (co přesahuje odkrojíme a přiložíme, kde chybí, přejetím válečku slepíme). Poklademe jablečnou náplní a pečeme 25 minut na 180℃.
Kešu ořechy na pár hodin předem namočíme, poté slijeme a spolu s datlemi, banánem a 50ml vody rozmixujeme na hladkou pastu. 200g ovesných vloček rozmixujeme na mouku, přidáme zbylé vločky a kešu pastu a rukama vypracujeme tuhé lepivé těsto. Necháme chvíli odpočinout a připravíme si jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, jemně z nich vymačkáme šťávu a promícháme s namletými ořechy, nasekanými rozinkami a skořicí. Z vločkového těsta vyválíme mezi dvěma potravinovými foliemi opravdu tenký plát a upravíme ho do tvaru obdélníku (co přesahuje odkrojíme a přiložíme, kde chybí, přejetím válečku slepíme). Poklademe jablečnou náplní a pečeme 25 minut na 180℃.
243 kcal
6g bílkovin, 38g sacharidů, 7g tuku, 5g vlákniny
Tip:
Pokud chcete štrůdl sladší nebo máte kyselá jablka, vmíchejte do jablečné nádivky pastu vzniklou z několika předem namočených a následně rozmixovaných datlí.
Komentáře
Okomentovat