Jablečný štrůdl z ovesných vloček

Nemít ke slovu dieta předsudky, klidně tenhle štrůdl nazvu dietním. Je prakticky bez tuku, navíc bez přidaného cukru, vpodstatě bez mouky a potencionálně i bez lepku. No a navzdory tomu všemu chutná výtečně.





Na 10 porcí:


300g jemných ovesných vloček
40g kešu ořechů
40g datlí
90g banán

800g jablek
40g vlašských ořechů
40g rozinek
skořice


Kešu ořechy na pár hodin předem namočíme, poté slijeme a spolu s datlemi, banánem a 50ml vody rozmixujeme na hladkou pastu. 200g ovesných vloček rozmixujeme na mouku, přidáme zbylé vločky a kešu pastu a rukama vypracujeme tuhé lepivé těsto. Necháme chvíli odpočinout a připravíme si jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, jemně z nich vymačkáme šťávu a promícháme s namletými ořechy, nasekanými rozinkami a skořicí. Z vločkového těsta vyválíme mezi dvěma potravinovými foliemi opravdu tenký plát a upravíme ho do tvaru obdélníku (co přesahuje odkrojíme a přiložíme, kde chybí, přejetím válečku slepíme). Poklademe jablečnou náplní a pečeme 25 minut na 180℃.



243 kcal

6g bílkovin, 38g sacharidů, 7g tuku, 5g vlákniny





Tip:
Pokud chcete štrůdl sladší nebo máte kyselá jablka, vmíchejte do jablečné nádivky pastu vzniklou z několika předem namočených a následně rozmixovaných datlí.

Komentáře