Hořká čokoláda (nejen) na vaření

Co si budem - bez čokolády by byl život smutnej :). Je skvělá nejen jen tak (na nervy), ale má i nezastupitelné místo v kuchyni. Po rozpuštění se hodí jako poleva na různé dobrůtky, po nasekání jako čokoládové kousky do sušenek a krémů či jako rozpouštějící se toping na ovesnou kaši (a spousta dalšího). Dá se sice koupit v dobré kvalitě bez zbytečných hloupostí v klasické tabulkové podobě, proč si ji ale radši neudělat doma, jednoduše, rychle a levně, ze surovin, co stejně většina wholefoodistů skladuje permanentně ve špajzu. Vyplatí se udělat jí větší množství (když už, tak už ☺) a skladovat ji v lednici v nejrůznějších podobách. Hodit se může prostě kdykoliv. Při pokojové teplotě se nerozpustí, ale v prstech (a na jazyku) taje.




100g kakaového másla
80g nepraženého (raw) kakaa
40g javorového sirupu / agáve sirupu
vanilka


Kakaové máslo navážíme do hrníčku či skleničky a rozpustíme v teplé vodní lázni. Vmícháme kakao a tekuté sladidlo, necháme 5 minut stát a znovu pořádně prošleháme (při tuhnutí se od sebe jednotlivé suroviny rády oddělují). Vzniklou hmotu lijeme do libovolných silikonových formiček (plát, tabulka čokolády, pralinky) a necháme v lednici zatuhnout. Nebo necháme čokoládu jen tak v hrníčku v lednici a v případě potřeby čokopolevu jednoduše opět ve vodní lázni rozpustíme.


Na 100g:

588 kcal

10g bílkovin, 21g sacharidů, 49g tuku, 11g vlákniny


Komentáře