Hlívová paštika

Jak chutná skutečná játrovka, tedy paštika, mám dodnes v živé paměti. V dobách mého dětství byl totiž ve většině domácností rohlík s paštikou poměrně ustálenou večeří, takže můžu s jistotou říct, že hlívová pomazánka opravdu nechutná jako Májka :). I když vzhledově a vlastně i chuťově celkem připomíná nějakou masovou paštiku či prejt, to jí neupřu. Každopádně je výborná a ve veganské komunitě je pod názvem hlívová paštika poměrně rozšířená (podobně jako například i lilkový tatarák), takže jí tak říkám taky. Receptů na ni koluje po internetu spousta, já si jej vypůjčila z blogu Hlavuvzhuru.




Na cca 350g:


60g vlašských ořechů
1 lžíce oleje
120g cibule
3 stroužky česneku
400g hlívy ústřičné
tymián či rozmarýn, majoránka, mleté nové koření, kmín
sůl a pepř


Vlašské ořechy pár hodin předem namočíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na lžíci oleje orestujeme dozlatova. přidáme posekaný česnek, necháme rozvonět, zasypeme rozmarýnem a majoránkou, přidáme hlívu nakrájenou na proužky, orestujeme, zasypeme zbývajícím kořením, osolíme, opepříme a pod pokličkou cca 15 minut podusíme. Ořechy slijeme a spolu s podušenou hlívou rozmixujeme.



Na 100g:

193 kcal
6g bílkovin, 11g sacharidů, 16g tuku, 2g vlákniny




Tips:
Velice doporučuju vyzkoušet uvařit brambory, rozmačkat je spolu s paštikou a podávat s kysaným zelím jakožto takový prejt. Je to výborný. Což je celkem paradox, že to říkám, prejt s bramborama ve školní jídelně byla moje noční můra a teď si ho jakože ,,nahrazuju,, a ujíždím si na něm :D Holt na kytkách narozdíl od živočišnýho průmyslu nicmoc nechutnýho (ve smyslu obsahu masných výrobků atd) nenajdete.

Komentáře