Cizrna na paprice s květákovou rýží

Veganská klasika odlehčená o přemíru sacharidů a přizpůsobená pravidlům whole foodu. A taky zatraceně dobrá.



3g oleje (1 lžička)
30g cibule
50g cizrny
30g kešu ořechů
1 lžička citronové šťávy
mletá sladká paprika
sůl a pepř

200g květáku


Cizrnu přes noc namočíme (ideálně na 12 hodin), druhý den slijeme, zalijeme novou vodou a vaříme pod pokličkou do změknutí (cca 80 minut). Po uvaření vodu slijeme (vývar uschováme a při pečení využijeme místo vaječných bílků). Kešu ořechy je třeba pár hodin předem namočit.
Cibuli nadrobno pokrájíme a zpěníme na lžičce oleje. Jakmile zezlátne, přihodíme uvařenou cizrnu, zaprášíme červenou paprikou, zalijeme 150ml vody a osolíme, opepříme. Kešu ořechy slijeme a spolu se 100ml čerstvé vody rozmixujeme na hladkou smetanu. Vlijeme k cizrně, necháme probublat, dochutíme citronovou šťávou a stáhneme z ohně.
Květák rozebereme na růžičky, vhodíme do mixéru, zalijeme až po okraj vodou a kraťoučce promixujeme. Vzniklou květákovou drť přecedíme, osolíme a v rozehřátém hrnci restujeme do změknutí. Trvá to zhruba 10 minut, v případě, že se květák začne připalovat, podlijeme lžicí vody.

460 kcal
20g bílkovin, 50g sacharidů, 18g tuku, 8g vlákniny


Komentáře