Rostlinné sádlo

Zrovna na chleba se sádlem mě teda nikdy nijak neužilo, ale když jsem tuhle ala  sádlovou pomazánku zmerčila v kuchařce Vařit či nevařit?, začaly se mi sbíhat sliny (přece jen tuk je ona veličina, na níž všichni ujíždíme, přestože se tahle obsese často maskuje jako závislost na sladkém 😍🍫) a musela jsem ji jít ihned vyzkoušet. Pomazánka je fakt luxusní a jakmile se naleží, není v ní kokosový nádech ani moc cítit. Jen pozor, je potřeba s ní na chlebu či plackách opravdu velmi šetřit :). Přece jen, ať už je kokosový olej zdravý nebo ne, pořád je to jen olej, tedy už extrahovaná součást potraviny, takže s mírou (a zbývající potřebu tuků raději doplnit oříšky).




1 stroužek česneku
10g raw lahůdkového droždí
2 lžičky majoránky
sůl a pepř
40g kokosového oleje
15g cibule


Česnek utřeme se solí a vidličkou propracujeme spolu s pepřem, lahůdkovým droždím a majoránkou. Vpracujeme kokosový olej a nakonec vmícháme najemňoučko nasekanou cibulku. Během tuhnutí pomazánku občas promícháme a skladujeme v lednici. Před podáváním necháme chvíli při pokojové teplotě roztát.


570 kcal
7g bílkovin, 4g sacharidů, 57g tuku, 4g vlákniny






Tips:
Pokud používám lahůdkové jídlo do jídla, které dále tepelně neupravuju, používám raw lahůdkové kvasnice Engevita. Jejich cena je sice vyšší, ale zase je v něm zachováno mnohem víc vitamínů a minerálů a není průmyslově zpracované.

Komentáře