Tenhle koláč musí znát snad každý a to v oné klasické tvarohové podobě. Pro mě to byla v dětství snad nejoblíbenější buchta, jejíž tradiční recept jsem v průběhu své stravovací cesty x-krát předělávala, aby vyhovoval mým aktuálním přesvědčením. Tato poslední transformace do kompletně rostlinné podoby mě nesmírně překvapila, je sice znát, že těsto není z másla a v náplni je trošku cítit banán, jinak je ale koláč dokonalou kopií onoho původního tvarohového koláče (ovšem ne ve smyslu výživových hodnot, tam moje předělávka vyhrává na plné čáře), který chutná jako nějaké cukroví. A že se jedná o fakt povedený kousek dokázala i moje mamka, která po ochutnání prohlásila: ,, Jé, to je ten náš tvarohovej koláč, to není žádná ta tvoje zdravá výživa, je moc dobrej.,, Nepřišlo jí divný, že je v něm minimum cukru, že není z bílé mouky a másla a už vůbec nepoznala, že v něm není tvaroh.
Na 12 ks:
300g jemných ovesných vloček
60g kokosového cukru
30g nepraženého (raw) kakaa
120g kokosového oleje
20ml vody
500g tofu natural
40g kešu ořechů
120g datlí
240g banánů (2 ks)
Kešu ořechy na pár hodin namočíme a potom spolu s datlemi, banány a troškou vody (30ml) rozmixujeme dohladka. Tofu nadrobíme do misky a společně s banánovou pastou rozmixujeme na hladký krém. Vločky s kokosovým cukrem rozmixujeme na mouku, vmícháme kakao, přidáme kokosový olej a vodu a rukama vypracujeme tuhé těsto. 1/3 těsta natlačíme na dno plechu (cca 22x28cm), natřeme krémem a navrch nastrouháme zbytek kakaového těsta. Pokud se nám moc lepí, dáme ho na pár minutek do mrazáku ztuhnout. Pečeme cca 40 minut na 160°C.
330 kcal
11g bílkovin, 32g sacharidů, 17g tuku, 3g vlákniny
Tips:
Datle se dají v klidu nahradit dalšími 2 banány navíc, jen je pak náplň méně sladká a pochopitelně chutná víc banánově.
Komentáře
Okomentovat