Mačkaný celer s cibulkou

Skvělá alternativa klasických mačkaných brambor a fajn tip, jak do jídelníčku zařadit povětšinou dost nepopulární celer. A proč tomu dát šanci? Ne, že by na bramborách bylo něco zásadně špatného, navíc jsou levné a dostupné, ale obsahují spoustu škrobu a nic moc živin, vpodstatě nám jen zaplácnou žaludek a zvednou krevní cukr. 250g brambor sice pokryje přes 50% denní dávky vitaminu C či přes 20% draslíku, ovšem není vůbec problém pokrýt tyto mikroživiny během dne něčím smysluplnějším. Oproti tomu celer je na vitamíny a minerály velice bohatý  (B-komplex, železo, vápník, zinek,...), obsahuje také více vlákniny, má výrazně nižší glykemický index a má spoustu zdravotních benefitů.




250g celeru
1 lžička oleje
60g cibule
sůl, pepř


Celer okrájíme, očistíme, nakrájíme na kostičky a (ideálně v páře) uvaříme doměkka. Cibuli posekáme na kostičky a na olivovém oleji osmahneme dozlatova. Opečenou cibulku promícháme s uvařeným celerem, osolíme, opepříme a rozmačkáme (pomocí mačkadla na brambory).


146 kcal

4g bílkovin, 24g sacharidů, 4g tuku, 9g vlákniny


Komentáře