Kakaová buchta s čokopřelivem sypaná mletými ořechy

Tak, jak u buchet upřednostňuju náplně a středy oproti okrajům, u téhle je to přesně naopak. O rohovou bych se klidně porvala :). Ona dokonalá čokoládová poleva, kterou je povrch buchty potřen má totiž tendence stékat a vsakovat se do upečeného těsta, takže okraje potom připomínají lávový dortík. Myslím, že kdo má pečicí mamku nebo babičku, tak se s touhle buchtou už určitě setkal, jen byla možná místo ořechů posypaná kokosem. A abych měla alespoň pocit, že nemlsám až tak úplně blbě, krapet jsem si původní recept na ni předělala. Mouku jsem vyměnila za ovesné vločky, máslo za kokosový olej, vajíčka za jablka a k tomu ještě značně strouhla množství cukru. I přesto buchta vypadá a chutná vesměs stejně (tedy božsky).




Na 9 kusů:


160g jemných ovesných vloček
1 lžička jedlé sody
20g nepraženého kakaa
60g kokosového cukru
220ml kokosového mléka
120g kokosového másla
150g jablečného pyré
1 lžíce jablečného octa

20g vlašských ořechů


Vločky rozmixujeme na mouku a promícháme se sodou. Kokosové máslo a mléko spolu s cukrem a kakaem zahřejeme v rendlíku na sporáku na mírném plameni a vyšleháme v tekutou jemnou čokoládovou polevu. 140ml odebereme a zbytek spolu s jablečným pyré vmícháme do těsta. Těsto rozetřeme do formy (cca 20x20cm) a při 180℃ pečeme zhruba 25 minut. Po upečení potřeme odebranou čokopolevou a posypeme mletými ořechy.



237 kcal
4g bílkovin, 19g sacharidů, 15g tuku, 3g vlákniny



Komentáře