Přestože fazolová kaše, ještě navíc s celerem, nemusí znít přímo lákavě, je to výborná záležitost👌🏼
4 porce:
300g malých bílých fazolí
800g celeru (2 menší kusy)
2 lžíce oleje
mletá sladká paprika, sůl
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
180g cibule (1 velká)
20g lahůdkového droždí (2 lžíce
1 lžička tymiánu
60g slunečnicových / dýňových semínek (2 hrsti)
petrželka / pažitka
Fazole přes noc namočíme, druhý den slijeme, propláchneme a pod pokličkou uvaříme v dostatečném množství vody doměkka.
Celer očistíme a nakrájíme na větší kostky. Promícháme s olejem, mletou paprikou a solí, rozprostřeme na plech na pečicí papír a pečeme cca 20 minut na 170°C. Na 5-10 minut dáme do trouby péct i neoloupaný česnek.
V hrnci na oleji opečeme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme upečený celer a uvařené fazole (2 hrsti uschováme bokem), zasypeme tymiánem a zalijeme vodou po hladinu surovin. Osolíme a 15 minut povaříme pod pokličkou. Stáhneme z ohně, vsypeme lahůdkové droždí, přihodíme vyloupnutý upečený česnek a dohladka rozmixujeme, podle potřeby dosolíme.
Na posyp nasekáme bylinky a v pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka spolu s odloženými vařenými fazolemi.
Komentáře
Okomentovat