Orientální tofu kuličky v omáčce z kokosového mléka s květákovou rýží

Jemné kořeněné kuličky v lehce pikantní omáčce s nasládlou šťavnatou rýží.




120g tofu natural
5g lněného semínka
5g lahůdkového droždí
10g mandlí
koriandr, skořice, kari, mletý římský kmín, mletý bobkový list a hřebíček, muškátový květ, kardamom
sůl a pepř

1 lžička oleje
30g cibule
60ml kokosového mléka
1 lžička citronové šťávy
koriandr, skořice, kari, mletý římský kmín, bobkový list a hřebíček, muškátový květ, kardamom

300g květáku


Kuličky je lepší připravit den předem, aby se uležely. Tofu rozdrobíme a pomocí utěrky z něj vyždímáme maximum tekutiny. Lněné semínko rozmixujeme na mouku, zalijeme 25ml teplé vody, necháme 5 minut stát a promícháme. K tofu přidáme lahůdkové droždí, lněné vejce a veškeré koření, osolíme, opepříme a dohladka rozmixujeme. Těsto zahustíme pomletými mandlemi a tvarujeme z něj malé kuličky (ideálně po 10g). Přes noc necháme v chladu uležet. 
Cibuli necháme v pánvi na troše oleje zesklovatět, přidáme tofu kuličky a opečeme dozlatova. Kokosové mléko spolu s 60ml a veškerým kořením prošleháme a vlijeme do pánve. Necháme krátce probublat a zhoustnout, dochutíme citronovou šťávou.
Květák rozebereme na růžičky, vhodíme do mixéru, zalijeme vodou až nad květák a krátce (fakt jen na dva pulzy) promixujeme do konzistence rýže. Přes sítko přecedíme, trošku vyždímáme, nasypeme do rozehřátého hrnce, osolíme a za občasného míchání podusíme doměkka.


505 kcal
31g bílkovin, 22g sacharidů, 32g tuku, 11g vlákniny


Komentáře