Kokosové mléko

Vynikající kokosové mléko, chuťově i konzistenčně nesrovnatelné s plechovkovými či krabicovými, skvělé na smoothíčka, do kaší, na vaření, jen tak na pití... Jeho výroba je velice snadná a v porovnání s kupovanými kokosovými mléky je doslova za hubičku.




Na 500ml:



150g strouhaného sušeného kokosu *
500ml teplé vody


Kokos zalijeme teplou vodou a v mixéru promixujeme. Poté necháme chvíli stát a znovu promixujeme. Znovu necháme stát a znovu promixujeme a celý proces během cca 3 hodin několikrát zopakujeme. Poté pomocí sítka a plátýnka nebo utěrky přecedíme a do misky a mokrou hmotu skrz plátýnko pořádně vyždímáme.



Na 100ml:

180 kcal

1g bílkovin, 2g sacharidů, 18g tuku




* Kokos je potřeba vybírat šťavnatý a strouhaný na větší kousky, jinak z něj dobré, tučné mléko vyrobit nepůjde. Levné přesušené kokosy z obchoďáku můžou sloužit leda jako mouka, mléko z nich těžko uděláte.




Tip:
Hotové kokosové mléko se v chladničce po pár hodinách oddělí na tekutou kokosovou vodu, která klesne ke dnu a tuhou kokosovou smetanu na povrchu (cca 1:1), se kterou lze dále pracovat jako se šlehačkou.

Komentáře