Makový raw závin

Velice efektivně vzhlížející zákusek, který není nijak náročný na výrobu, perfektně a kvalitně zasytí, je vyroben z minima běžně dostupných (a na raw dezert levných) surovin a je plný vápníku, omega 3 mastných kyselin či vlákniny. Navíc je fakt výborný, chutná prostě jako makový štrůdl :) 
A narazila jsem na něj na foodblogu hodnedomaci.cz




Na 15 kousků:


200g zlatých lněných semínek
80g kokosu
125ml vody

290g máku
220g datlí


Lněné semínko spolu s kokosem rozmixujeme na hladkou mouku, přilijeme vodu a rukama vypracujeme vláčné těsto. Mezi dvěma kusy pečicího papíru z něj vyválíme placku, ořízneme ji do tvaru obdélníku, zbylým těstem nastavíme případné nedokonalosti a znovu rozválíme, aby se těsto spojilo. Mák rozemeleme nebo rozmixujeme a propracujeme spolu s rozmixovanými datlemi, které jsme předem na pár hodin namočili do vody. S makovou náplní postupujeme stejně jako s těstem - mezi dvěma papíry ho rozválíme na placku. Poté ji položíme na plát těsta a srolujeme do rolády. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout a nakrájíme.


242 kcal

8g bílkovin, 16g sacharidů, 16g tuku, 8g vlákniny





Tips:
Datle je třeba vybírat šťavnaté, žádné sušinky. Mám dobré zkušenosti se značkou Seeberger (k sehnání v Albertech) anebo s datlemi z Dmka.
Kokos je třeba použít nějaký tučný, nastrouhaný na větší kusy, vysušenou moučku z obchoďáků nebrat. Já používám kokos od Countrylife.
Zkuste část datlí nahradit měkkými sušenými švestkami, vznikne vám super povidlovomakový závin.


Komentáře