Velice efektivně vzhlížející zákusek, který není nijak náročný na výrobu, perfektně a kvalitně zasytí, je vyroben z minima běžně dostupných (a na raw dezert levných) surovin a je plný vápníku, omega 3 mastných kyselin či vlákniny. Navíc je fakt výborný, chutná prostě jako makový štrůdl :)
A narazila jsem na něj na foodblogu hodnedomaci.cz
Na 15 kousků:
200g zlatých lněných semínek
80g kokosu
125ml vody
290g máku
220g datlí
Lněné semínko spolu s kokosem rozmixujeme na hladkou mouku, přilijeme vodu a rukama vypracujeme vláčné těsto. Mezi dvěma kusy pečicího papíru z něj vyválíme placku, ořízneme ji do tvaru obdélníku, zbylým těstem nastavíme případné nedokonalosti a znovu rozválíme, aby se těsto spojilo. Mák rozemeleme nebo rozmixujeme a propracujeme spolu s rozmixovanými datlemi, které jsme předem na pár hodin namočili do vody. S makovou náplní postupujeme stejně jako s těstem - mezi dvěma papíry ho rozválíme na placku. Poté ji položíme na plát těsta a srolujeme do rolády. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout a nakrájíme.
242 kcal
8g bílkovin, 16g sacharidů, 16g tuku, 8g vlákniny
Tips:
Datle je třeba vybírat šťavnaté, žádné sušinky. Mám dobré zkušenosti se značkou Seeberger (k sehnání v Albertech) anebo s datlemi z Dmka.
Kokos je třeba použít nějaký tučný, nastrouhaný na větší kusy, vysušenou moučku z obchoďáků nebrat. Já používám kokos od Countrylife.
Zkuste část datlí nahradit měkkými sušenými švestkami, vznikne vám super povidlovomakový závin.
Zkuste část datlí nahradit měkkými sušenými švestkami, vznikne vám super povidlovomakový závin.
Komentáře
Okomentovat