Sladké a voňavé placičky ze sušeného ovoce a oříšků, vynikající, zdravý a výživný dezert, svačinka či vánoční cukroví...
Cca 30-40 kousků:
1 hrnek čerstvě vylisované pomerančové šťávy (2-3 pomeranče)
1/2 hrnku kešu ořechů
6 medjool datlí
1 lžíce pomerančové kůry
4 lžíce lněných semínek
1 hrnek ořechů (vlašské, pekanové, lískové, mandle,...)
1 hrnek sušeného ovoce bez přidaného cukru (rozinky, fíky, meruňky, višně, moruše, goji mochyně,...)
1/4 hrnku kakaové hmoty / hořké čokolády (cca 80g)
Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme do vody, poté slijeme a promixujeme spolu s pomerančovou šťávou. Přidáme vypeckované datle a rozmixujeme na hladkou pastu. Tu vylijeme do mísy a vmícháme pomerančovou kůru a lněná semínka rozmixovaná na mouku. Necháme 10 minut stát a poté do sladké hmoty vmícháme nasekané ořechy a pokrájené sušené ovoce. Na pečicí papír klademe lžicí malé hromádky, které rozetřeme na placičku a sušíme při 42°C v sušičce cca 18 hodin. Určitě to půjde i při nižších stupních péct v troubě či v ní sušit s pootevřenými dvířky. Chceme dosáhnout toho, že placičky drží tvar, jdou hezky sloupnout z pečicího papíru a nejsou mazlavé.
Po vychladnutí spodek marokánek potřeme rozpuštěnou kakaovou hmotou či pokud intenzivní kakaovou chuť moc nemusíme, použijeme hořkou čokoládu a necháme v chladu ztuhnout. Skladujeme v chladu.
Komentáře
Okomentovat