Nevařená strava mě nepřestává fascinovat, je tolik jídel které se dají připravit v syrové podobě a chutnají výtečně 👌🏼
Na tohle raw chilli jsem narazila v kuchařce Živá kuchyně od Judity Wignall a i když mě zaujalo na první dobrou, stejně mě překvapilo, jak moc dobrý nakonec je. Obzvlášť to "maso" z vlašských ořechů, to by člověk nejraději vyjedl lžící rovnou z mixéru 🤭 Myslím, že se z něj stane moje oblíbená posypka na saláty 👐🏻 A ta voňavá kořeněná omáčka? Ta v sobě ukrývá toliko chutí, že se o tom vařenýmu chilli ani nesnilo...
2 velké porce:
2 menší cukety
4 střední rajčata
2 střední mrkve
1 masitá červená / žlutá paprika
1 hrnek čerstvé / rozmražené kukuřice
1 menší cibule
Omáčka:
1 červená paprika
4 sušená rajčata (tj. 8 půlek)
1 pomeranč
2 medjool datle
2 stroužky česneku
2 lžičky kakaa
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mleté sušené cibule
1/4 - 2 lžičky mletého chilli nebo čerstvá chili paprička
1/2 lžičky soli
pár lžic vody dle potřeby
Maso:
1 hrnek vlašských ořechů
1 lžička kmínu
mleté chilli - špetka až 1 lžička
2 lžíce sojové omáčky tamari
+ čerstvý koriandr, limetka
Cuketu, rajčata a papriku nakrájíme na drobné kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme. Cibuli nasekáme nadrobno a kukuřici propláchneme. Vše nasypeme do větší mísy a lehce prosolíme.
Všechny suroviny na omáčku vhodíme do mixéru a dohladka promixujeme.
Všechny suroviny na ,,maso,, dáme do elektrického sekáčku / chopperu a nahrubo pomeleme, aby ve směsi zůstala jistá struktura nadrobno posekaných ořechů.
Ze zeleniny vylijeme puštěnou vodu, přidáme ořechovou směs a omáčku, promícháme a ihned podáváme posypané posekaným koriandrem a pokapané limetkovou šťávou.
Podávat můžeme i jen tak, ale můžeme chilli i došperkovat avokádem či krémem z kešu ořechů. Na ten jen na 4 hodiny předmočíme hrst kešu ořechů a rozmixujeme s trochou vody, citronovou či limetkovou šťávou a solí.
Komentáře
Okomentovat