Perníčková raw granola

Perníčková granola... A ne jen tak ledajaká! Raw. Bezlepková. Slazená datlemi. Bez oleje či jiného tuku. Ze samých top surovin. S domácím mandlovým mlíkem zcela nepřekonatelná 👌
Postup se může zdát zdlouhavý a klíčení pohanky jako zbytečná drbačka, ale ve výsledku to moc času nezabere, tipla bych tak 30 minut čisté práce maximálně a rozhodně to stojí za to.





Na cca 950g:


400 pohanky kroupy
2 lžíce perníkového koření
1 lžíce skořice
80g mandlí
80g pekanových ořechů
30g kakaových bobů
30g strouhaného kokosu
200g datlí
200ml vody
100g sušených švestek


Pohanku na 4 hodiny namočíme do vody, poté slijeme a v sítku pořádně propláchneme. Sítko postavíme do většího hrnce, aby mezi stěnami hrnce a sítkem proudil vzduch a přikryjeme utěrkou. Několikrát denně (jak nám to vyjde, tak cca 6x za 24 hodin určitě) propláchneme pod tekoucí vodou. Necháme klíčit 36 hodin (den a půl, dobré je pohanku odpoledne namočit, večer propláchnout, nechat do rána stát, pak celý den proplachovat, nechat ještě jednu noc a je hotovo). Poté pohanku rozprostřeme na pečicí papír a usušíme do sucha buď v sušičce (cca 6-8 hodin na 45°C) anebo na topení.
Ve větší míse smícháme naklíčenou pohanku, koření, posekané ořechy (mandle by bylo taky fajn na 24 hodin namočit a pak spolu s pohankou usušit, ale to už kdyžtak na chuti nepoznáte), rozdrcené kakaové boby a kokos. Datle rozmixujeme spolu s vodou na hladké pyré a pomocí rukou zapracujeme do sypké směsi. Vmícháme nasekané švestky a granolu rozprostřeme na pláty sušičky. Sušíme na 45°C do usušení, cca 8 hodin.



Na 100g:

393 kcal
11g bílkovin, 48g sacharidů, 16g tuku, 8g vlákniny





Komentáře