Opět taková (podle mě zdravější) předělávka klasiky. Že je v polévce místo brambor květák nejde skoro poznat, smetanu zase hravě nahradí kešu ořechy. A cizrnové krutonky (se sýrovým nádechem) místo těch chlebových nejsou nikdy šlápnutím vedle.
1 lžička oleje (3g)
40g cibule
3 stroužky česneku
200g květáku
20g kešu ořechů
sůl a pepř
50g cizrny
1 lžička oleje (3g)
5g lahůdkového droždí
sušený česnek, sůl
Kešu ořechy je třeba předem na pár hodin namočit. Na krutony je třeba již uvařená cizrna, takže ji buď přes noc (alespoň na 12 hodin) namočíme a druhý den uvaříme doměkka, nebo si vytáhneme již předvařenou z mrazáku či z konzervy (50g v suchém stavu = cca 110g po uvaření). Uvařenou cizrnu v rámci možností osušíme a promícháme spolu s olejem, lahůdkovým droždím, česnekovým práškem a solí. Nasypeme na plech a pečeme cca 25 minut na 180°C dokřupava.
Cibuli nadrobno posekáme a osmahneme v hrnci na trošce oleje. Jakmile zezlátne, přidáme plátky česneku (1-2 stroužky), opražíme, přidáme posekaný květák, osolíme, opepříme a zalijeme 200ml vody. Pod pokličkou uvaříme doměkka (cca 30 minut). Nakonec přidáme rozmáčknutý česnek a kešu smetanu (předmočené kešu ořechy slijeme a spolu s 50ml vody dohladka rozmixujeme), polévku dohladka rozmixujeme a necháme krátce probublat.
Komentáře
Okomentovat