Karamelový čízkejk

S myšlenkou vytvořit karamelový dort za pomocí kokosového cukru a předmočených kešu ořechů jsem si pohrávala už fakt dlouho, vlastně od toho, co jsem zjistila, jak božsky karamelově chutná kokosový cukr a že se navíc i velice jednoduše rozpouští. A tak když jsem ho již vytvořený objevila v kuchařce Rawmanie, musela jsem ho hned vyzkoušet a byla jsem s ním na 100% spokojená hned na první dobrou. Chutná opravdu luxusně a karamelově, kakaové máslo dodá krému neuvěřitelný šmrnc, vůbec pak nepřipomíná klasické kešucaky. A nelepivý ořechový korpus bez datlí  zase chutná jako sušenky. Celkově bych tenhle dort rozhodně na kategorii raw dezertů netipla (i když kokosový cukr samozřejmě není raw, ale to javorový sirup taky ne a ve většině raw cukráren ho tam cpou horem dolem, tak co ☺)




Na 8 kousků:


60g mandlí
60g kešu
40g kokosového cukru

200g kešu ořechů
50g kakaového másla
40g kokosového cukru
vanilka

20g kokosového cukru


200g kešu ořechů předem namočíme do teplé vody (alespoň na 12 hodin). Na korpus rozmixujeme mandle spolu s kešu ořechy a kokosovým cukrem do lepivé hmoty. Tu natlačíme na dno dortové formy (ø 20cm). Namočené kešu ořechy slijeme, přidáme rozpuštěné kokosové máslo, kokosový cukr a 100ml vody a rozmixujeme na hladký krém. Ten natřeme na ořechový korpus a formou párkrát zahrkáme a zaboucháme, aby se povrch uhladil. Posypeme kokosovým cukrem a dáme alespoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.


342 kcal
7g bílkovin, 22g sacharidů, 25g tuku, 2g vlákniny


Komentáře