Žampionová omáčka s mrkvovou kaší a opečeným tofu

Krémová žampionová omáčka je prostě luxus a obzvlášť v rostlinné podobě. Spolu s nasládlým mrkvovým pyré tvoří dokonalé duo :)




1 lžička oleje (3g)
50g cibule
250g mrkve
citronová šťáva
sůl

1 lžička oleje (3g)
50g cibule
100g žampionů
15g kešu ořechů
drcený kmín
sůl a pepř

1 lžička oleje (3g)
150g tofu natural
sůl a pepř


V hrnci na oleji dozlatova osmahneme posekanou cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, zakapeme trochou vody a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí (cca 10-15 minut). Poté ochutíme citronovou šťávou a rozmixujeme na kaši.
Kešu ořechy den předem namočíme, poté slijeme a spolu s 80ml vody a špetkou soli rozmixujeme na hladkou kešu smetanu. V pánvi na trošce oleje dozlatova orestujeme cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné žampiony, zasypeme kmínem, osolíme, opepříme. Jakmile jsou žampiony hotové, zalijeme kešu smetanou a krátce povaříme do zhoustnutí.
Tofu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na troše oleje z obou stran opečeme dozlatova.


524 kcal
30g bílkovin, 37g sacharidů, 28g tuku, 11g vlákniny




Tip:
Pokud přírodní tofu zrovna nemusíte, stačí ho předem namarinovat či víc okořenit, nebo použít nějaké již ochucené, třeba uzené.

Komentáře