Lívance a palačinky ke snídani jsou kultovní záležitostí. Dají se udělat na tisíce způsobů z tisícero ingrediencí, osobně je nejraději připravuji ze základních rostlinných surovin, bez použití mouky, cukru, mléka či vajec. Zároveň chci, aby se daly považovat za plnohodnotné jídlo (poměr bílkoviny - sacharidy - tuky) a samozřejmě aby byly zatraceně dobré. A že je to někdy výzva :). Například tyhle ovesné placky - takový hybrid mezi tlustší palačinkou a velkým lívancem - mi daly dost zabrat. Vytvořit palačinkové těsto čistě z ovesných vloček a bez vajec bylo náročnější, než jsem čekala, palačinky se mi pořád trhaly, ale nakonec jsem po x-pokusech našla ten správný (fungující) poměr všeho. A náplň z tvarohu (byť z tofu) a ovoce nezklame nikdy.
50g hrubých ovesných vloček
15g kešu ořechů
150ml vody
80g tofu natural
60g banánu
120g malin
Ovesné vločky a kešu ořechy večer zalijeme teplou vodou a necháme stát při pokojové teplotě. Ráno dohladka rozmixujeme a na rozpálené pánvi vytřené kokosovým olejem osmahneme z obou stran 2 palačinky. Těsto je takové tužší a hůře se rozlívá, takže palačinky budou tlustší a budou chvíli trvat a je třeba je otáčet až když jsou na povrchu zcela zatažené. Tofu rozdrobíme a rozmixujeme s banánem a placky naplníme. Na talíři přelijeme malinami krátce prohřátými v kastrolku.
Komentáře
Okomentovat