Představovat hummus se zeleninovými hranolky asi nemá moc cenu, je to klasika, která nechybí ve většině zdravých rychloobčerstvení (typu UGO) jako rychlá svačina s sebou, ale proč si to (a navíc mnohem levněji) nevyrobit doma?
50g cizrny
10ml citronové šťávy
15g tahini
sušený česnek
sůl
150g mrkve
150g okurky
Cizrnu propláchneme a zalijeme teplou vodou. Necháme minimálně 12 hodin namáčet. Potom slijeme, zalijeme čerstvou teplou vodou a uvaříme doměkka (cca 1-1,5 hod). Po uvaření cizrnu slijeme (vodu uschováme) a nasypeme do mísy. Přidáme 50ml vody v níž se cizrna vařila, olej, citronovou šťávu, tahini, česnekový prášek a sůl a dohladka rozmixujeme. Podáváme s na hranolky nakrájenou zeleninou.
370 kcal
16g bílkovin, 48g sacharidů, 12g tuku, 8g vlákniny
Tips:
K hummusu se skvěle hodí i na proužky nakrájená masitá paprika.
Hummus se dá lehce obměňovat pomocí koření, někdo ho má rád s římským kmínem, já si ho zase často dělám s černou solí.
Komentáře
Okomentovat