Když jsem na tento dortík narazila na stránkách úžasného veganského (nejen) food blogu Veg-ethique.cz zaujal mě natolik, že jsem ho musela ještě ten den vyzkoušet, ani mě neobtěžovalo valit kvůli tomu do sámošky pro mrkev. A vůbec toho nelituju, protože se stal ihned stálicí v mé škále ozkoušených a výborných dezertů. Je sice trošku tučnější, ale to jen kvůli velkému množství ořechů (což jsou pro tělo dobré a do jisté míry vpodstatě nepostradatelné tuky) a na oplátku neobsahuje žádný bílý cukr, mouku či cokoliv non-clean-food.
Na 10 kusů:
250g mrkve
100g vlašských ořechů
100g vlašských ořechů
100g pekanových ořechů
40g kokosu
150g rozinek
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvorového prášku
špetka muškátového oříšku
100g kešu ořechů
30g javorového sirupu
60g kokosového másla
40g kokosu
150g rozinek
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvorového prášku
špetka muškátového oříšku
100g kešu ořechů
30g javorového sirupu
60g kokosového másla
šťáva z 1/2 citronu
30ml vody
vanilka
340 kcal
30ml vody
vanilka
Rozinky na hodinu namočíme do vody, mrkev nahrubo nastrouháme a spolu s vlašskými ořechy, kokosem a kořením rozmixujeme (spíš nadrtíme) pomocí nožového mixéru (chopperu). Pracujeme podle možností daného přístroje, po částech, nebo klidně i po jednotlivých surovinách. Vzniklé těsto propracujeme rukama a vytvarujeme z něj obdélník. Dáme chladit do lednice.
Kešu ořechy na několik hodin namočíme do vody, poté slijeme, přidáme rozpuštěné kokosové máslo a všechny zbývající suroviny a rozmixujeme do hladkého krému, kterým řezy pomažeme. Ozdobíme dle libosti. Necháme nejlépe přes noc uležet a až poté krájíme.
Komentáře
Okomentovat