Mokrý čokoládový koláč z fazolí

Neskutečně dobrý čokokoláč, když jsem ho poprvé upekla, měla jsem co dělat, abych ho nespráskala rovnou celý (stejně ve mně ale během dne skončilo 5 kousků, oželela jsem kvůli němu i večeři :) ). Je hodně vláčný, doslova mokrý, je v něm dost cítit kakao a javorový sirup, fazole tam popravdě necítím vůbec (což se sice říká o všech fazolových koláčích, ale popravdě. i když jsem jejich milovník, většinou jsou v nich fazole poměrně lehce identifikovatelné). Famózní jsou taky ty sladké, nabobtnalé rozinky. Mimo to, jak je tento koláč dobrý, je i poměrně healthy, jsou v něm použity jen samé dobré věci, po kterých může tělo jen jásat.
Recept mám (jako ostatně i spoustu dalších) ze skvělé rostlinné kuchařky Lahodně s Ellou každý den (Vláčné brownies z černých fazolí, str. 201). V původním receptu jsou sice uvedeny černé fazole, ale ty, jak jsem zjistila, jsou u nás vpodstatě k nesehnání a červené fazole myslím poslouží úplně stejně dobře.




Na 12 kusů:


20g chia semínek
200g mandlí
70g raw nepraženého kakaa
400g konzerva červených fazolí (240g pevného podílu)
180ml mandlového mléka
200g jablečného pyré
100g javorového sirupu
20g kokosového oleje
špetka soli

80g rozinek


Chia semínka zalijeme 140ml vody a necháme cca 30 minut bobtnat. Mandle rozmixujeme na mouku, promícháme s kakaem a špetkou soli, přidáme pořádně propláchnuté, scezené fazole, jablečné pyré,l javorový sirup, rozpuštěný kokosový olej, mandlové mléko a gel z chia semínek a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme. Vmícháme rozinky a těsto nalijeme do připravené dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C.  Po vytažení necháme zcela vychladnout a až poté nakrájíme, skladujeme v lednici.


235 kcal

7g bílkovin, 21g sacharidů, 13g tuku, 6g vlákniny


Komentáře