César salát

Jsou věci, pro které stojí za to žít... Jako například tahle veganská a navíc bezlepková verze známého Caesar salátu. Neuvěřitelný chuťový zážitek. A samotnou mě, jakožto bývalého milovníka klasického Caesaru) překvapilo, jak realisticky (po žloutkové zálivce a parmezánu) chutná. Salát jsem si zamilovala hned na první dobrou při prvním pokusu (což je co říct, většinou všechno xkrát předělávám) a návod na něj jsem objevila na foodblogu Nutritionrefined.com




150g římského salátu

Zálivka:
20g kešu ořechů
5g citronové šťávy
3g olivového oleje
2g plnotučné hořčice
sušený česnek
černá sůl

,,Parmazán,,:
10g kešu ořechů
3g lahůdkového droždí
sušený česnek
sůl

Krutony:
50g cizrny
3g olivového oleje
sůl a pepř


Nejzdlouhavější je příprava krutonů (je potřeba myslet na ně dostatečně předem). Cizrnu alespoň na 12 hodin namočíme (ideálně přes noc), slijeme a následně uvaříme doměkka (cca 1 hodina). Poté slijeme, v rámci možností usušíme, osolíme, opepříme a promneme spolu s olejem. Kuličky rozprostřeme na plech a dozlatova upečeme (180°C 20-30 minut). 
Kešu ořechy na zálivku předem na pár hodin namočíme, potom slijeme, přidáme veškeré zbývající ingredience (černou solí nešetříme) a spolu s 30ml vody dohladka rozmixujeme. 
Na ala parmazán vše nahrubo promixujeme. 
Salát posekáme, pořádně promícháme se zálivkou, přisypeme ala parmazán a krutony, znovu promícháme a podáváme.


445 kcal
18g bílkovin, 42g sacharidů, 23g tuku, 11g vlákniny





Tips:
Pokud vám přijde odrazující ona sáhodlouhá příprava krutonů, lze použít již uvařenou z plechovky (110g).

Komentáře